Pivovare/Vinarije i suhi led

Upotreba suhog leda (kruti CO2) u pivovarama i vinarijama postaje popularna diljem svijeta. Suhi led posebno je učinkovit za čišćenje opreme, kontrolu temperature i dulje očuvanje svježine i okusa proizvoda.

Čišćenje suhim ledom

Vinarije i pivovare imaju osjetljivu i skupu opremu koja s korištenjem i vremenom stvara organska i anorganska onečišćenja. Pranje i sterilizacija opreme oduzima puno vremena i truda i ponekad može oštetiti opremu.

Tretiranje suhim ledom vrlo je učinkovito jer čišćenje suhim ledom nije abrazivno, ne provodi struju i nije zapaljivo ili otrovno. Ne stvara sekundarni ili kemijski otpad, a oprema se može čistiti na licu mjesta tijekom rada. Čišćenje suhim ledom je ekološki prihvatljiva metoda čišćenja.

Čišćenje suhim ledom izvrsno djeluje na drvo, jer nije abrazivno. Suhi led je izvrsna opcija za čišćenje ili restauraciju drvenih bačvi.

Za kontrolu temperature

Pivovare

U fermentaciji je kontrola temperature ključna za održavanje ispravnog učinka kvasca, kao i za kontrolu proizvodnje sekundarnih spojeva okusa i arome koji su rezultat metabolizma kvasca. Budući da je ovo tako kritičan korak u proizvodnji piva izvrsnog okusa, odgovarajuća kontrola je neophodna u svakoj pivovari.

Suhi led može biti jeftina alternativna metoda hlađenja, a kao dodatna prednost prelaženja od krutog leda do plinovitog ugljičnog dioksida (CO2), tako da neće razvodniti ili uzrokovati kondenzaciju, a suhi led može pomoći u karbonizaciji tijekom fermentacije.

Vinarije

Kontrola temperature tijekom procesa proizvodnje vina vrlo je važna za konačnu kvalitetu vina. Čak i ako ne može zamijeniti sve funkcije, može nadopuniti učinak sumporovog dioksida (SO2) u određenim točkama. Temperatura utječe na aktivnost enzima koji su prisutni u različitim točkama tijekom cijelog procesa proizvodnje vina.

Suhi led može biti jeftina alternativna metoda hlađenja, a kao dodatna prednost prelaska iz krutog leda u plinoviti ugljični dioksid (CO2), suhi led pomaže spriječiti oksidaciju enzima tijekom fermentacije.

Suhi led također može pomoći tijekom transporta grožđa u tvornicu jer hladnoća suhog leda može pomoći u usporavanju fermentacije grožđa, a plin CO2 koji se oslobađa može zaštititi od gljivica i buba.

Kontrola temperature tijekom transporta: 1,3 kg suhog leda na 100 kg grožđa radi smanjenja temperature za 1°C.

Kontrola temperature tijekom fermentacije: 0,6 kg suhog leda na 100 L smanjuje temperaturu za 1°C.

Očuvanje svježine

Suhi led je odličan u očuvanju svježine gotovih proizvoda tijekom transporta/skladištenja. Suhi led je siguran i pristupačan jer je dugotrajan. Suhi led idealan je za dugotrajni transport jer može zadržati temperaturu nižu od leda od vode i bez ostataka prljave vode u posudi nakon što se led otopi. Korištenje suhog leda omogućuje da proizvodi ostanu svježi dok ne stignete na odredište, a također i kontinuirano dok ste tamo.

Kontaktirajte nas za narudžbe suhog leda

Minimalna količina za narudžbu je 10 kg.

E-mail prodaja@hladnival.hr
Tel. +385 91 235 8440
Kontaktni obrazac
Kolačići nam pomažu u pružanju naših usluga. Korištenjem naših usluga pristajete na korištenje kolačića.