Medicinski suhi led

Suhi led može se koristiti na mnoge načine u medicinskom sektoru. Većina poznaje suhi led po njegovim efektima magle na događajima i čišćenju industrijske opreme, ali uporaba suhog leda može biti i više od toga. Medicinski sektor ima tri glavne namjene suhog leda: transport, čišćenje i hlađenje/skladištenje.

Prijevoz

Jedna od najčešćih upotreba suhog leda je u bolnicama i laboratorijima kada trebaju prenijeti osjetljive predmete kao što su biomedicinski uzorci, organi, krv i drugi materijali kojima je potrebno hladno okruženje da bi mogli preživjeti putovanje. Suhi led puno je hladniji od nama poznatog vodenog leda: temperatura mu je oko - 80°C, dok se klasični led zaustavlja na -35°C. Suhi led, također, duže ostaje hladan i ne topi se; isparava, pretvarajući se u plin, zbog čega je poželjan i savršen za upotrebu u pošiljkama, čak i ako treba nekoliko dana da stigne na odredište.

Čišćenje

Čišćenje površina suhim ledom trenutno će dekontaminirati tretiranu površinu. Suhi led također se može koristiti za čišćenje i dezinfekciju medicinske i industrijske opreme. Ne preporučuje se korištenje korozivnih otapala jer onečišćuju i oštećuju samu opremu. Ova metoda postaje sve popularnija iz više razloga: smanjuje troškove, smanjuje otpad, poštuje okoliš i smanjuje upotrebu agresivnih kemikalija te produljuje vijek trajanja opreme.

Hlađenje/Čuvanje

Biološki uzorci poput cjepiva i krvi mogu se hladiti/čuvati u suhom ledu. Ove tvari su osjetljive na temperaturu i moraju ostati dulje vrijeme na niskim temperaturama, stoga je suhi led dobra opcija. Još jedna prednost suhog leda je ta što će tijekom nestanka struje i prirodnih katastrofa uzorci dugo ostati hladni jer suhom ledu nije potrebna struja da bi bio hladan.

Uklanjanje viška materijal u kemijskim procesima

Kada se proizvode gumene ili plastične lijevane komponente, one obično imaju tanke viškove materijala ili tragove kalupa gdje se spajaju dvije polovice kalupa. Ručno obrezivanje viška oduzima mnogo vremena. Nakon oblikovanja, komponente se mogu staviti u rotirajuću bačvu sa suhim ledom. Komponente se zatim spuštaju na temperaturu do njihove točke krhkosti.Viškovi se uklanjaju isključivo međusobnim dodirom dok se okreće, ostavljajući proizvod bez deformacije. Iz procesa ne dolazi do štetnih učinaka, a fizička svojstva svih komponenti se zadržavaju nakon što se vrate na temperaturu okoline.

Proces hlađenja

U određenim procesnim primjenama, korisno je moći brzo ohladiti ili zamrznuti materijal u procesu. Suhi led se može dodati izravno na materijal ili se može umiješati u šaržu. Temperatura proizvoda se smanjuje kako suhi led sublimira.

Hladne zamke

Hladne zamke se koriste u mnogim znanstvenim i proizvodnim aplikacijama za prikupljanje isparenih tekućina i sprječavanje njihovog kretanja tijekom procesa. Hladna zamka osigurava površinu vrlo niske temperature na kojoj se takve molekule mogu kondenzirati. Suhi led se koristi za stvaranje ekstremne hladnoće koja je potrebna za kondenzaciju ovih para, hvatajući ih u tekućem obliku i sprječavajući ih da kontaminiraju instrumente i postrojenja kao što su vakuumske pumpe.

Kontaktirajte nas za narudžbe suhog leda

Minimalna količina za narudžbu je 10 kg.

E-mail prodaja@hladnival.hr
Tel. +385 91 235 8440
Kontaktni obrazac
Kolačići nam pomažu u pružanju naših usluga. Korištenjem naših usluga pristajete na korištenje kolačića.